035 642 64 52 Steijnlaan 16
1217 JS  Hilversum
info@fourmonths.nl

Gaat je medewerker weer aan het werk na haar zwangerschapsverlof? Met deze 3 tips help je haar bij een soepele

Gaat je medewerker weer aan het werk na haar zwangerschapsverlof? Met deze 3 tips help je haar bij een soepele

Komt binnenkort een van je medewerkers weer terug na haar zwangerschapsverlof? Dan is de kans groot dat ze dat een flinke stap vindt, ook al is ze er misschien naar eigen zeggen enorm aan toe.

Ze is de afgelopen tijd alleen met haar baby bezig geweest, maar moet straks wennen aan de nieuwe combinatie werk-privé. Ook moet ze zichzelf herontdekken als professional en haar plek terugvinden tussen haar collega’s.

Jij als werkgever kunt een gezonde, soepele terugkeer helpen mogelijk maken. Hoe? Wij geven je drie waardevolle tips.

1. Neem de tijd voor haar ‘welkom-terug-moment’

Wanneer je medewerker weer terug is, of wanneer je een gesprek hebt vóór ze weer aan het werk gaat, neem dan de tijd voor haar en toon oprechte interesse. Vraag hoe het écht met haar gaat: hoe voelt ze zich, is ze eraan toe om weer te werken, wil ze wat vertellen over haar baby? Wat heeft ze nodig om goed te kunnen starten?

Het is van belang dat je medewerker zich gezien en gehoord voelt en merkt dat haar organisatie blij is dat ze er weer is. Dat motiveert en zorgt voor verbinding.

2. Bied een inwerkperiode aan

Hoewel het niet voor iedereen geldt, vinden veel vrouwen die terugkomen van zwangerschapsverlof het fijn om rustig in te komen.
Geef je medewerker hier de tijd voor. Zorg dat ze met haar collega’s kan bijpraten en op de hoogte wordt gebracht van eventuele veranderingen die de afgelopen maanden in je organisatie zijn geweest. En zeker ook: zorg ervoor dat er niet meteen een lange to-tolijst op haar ligt te wachten.

3. Bied flexibele oplossingen

Een flexibele houding van jouw kant heeft een enorm positieve impact op hoe je medewerker zich voelt als ze terugkomt na haar zwangerschapsverlof.

Spreek allebei jullie verwachtingen uit en vraag naar wat ze nodig heeft om weer goed aan het werk te kunnen gaan. Aanpassingen van haar werkplek? Een andere indeling van haar werkuren of taken?

Moeders die na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan, kunnen om verschillende redenen kwetsbaar zijn en de kans op uitval is relatief hoog. Als je in deze fase oog voor haar hebt en in haar investeert, verhoog je de loyaliteit en productiviteit en verklein je de kans op uitval aanzienlijk.

Delen via: