035 642 64 52 Steijnlaan 16
1217 JS  Hilversum
info@fourmonths.nl

8 opvallende zwangerschapsmythes die wij voor jou voor eens en altijd ophelderen

8 opvallende zwangerschapsmythes die wij voor jou voor eens en altijd ophelderen

Er gaat een wereld aan informatie voor je open als je zwanger bent. Maar: je krijgt ook een waterval aan mythes over je heen. Wij nemen een aantal opvallende met je door en vertellen je voor eens en altijd welke waar zijn en welke niet.

Je kunt het geslacht van de baby voorspellen aan de vorm van de buik

Niet waar! Ondanks dat er heel veel buikfluisteraars rondlopen, die door jouw buik zéker weten welk geslacht jouw kindje heeft, zegt de vorm van je buik helemaal niks over of je een jongetje of een meisje krijgt.

De vorm van je buik hangt namelijk helemaal niet af van het geslacht van je baby, maar van je lichaamsbouw, buikspieren, de positie van de baarmoeder en de grootte en positie van de baby.

Zwangere vrouwen hebben meer last van misselijkheid bij meisjes

Deze mythe is niet per se waar, maar zeker niet onwaar. Hoe meer last van misselijkheid je hebt, hoe waarschijnlijker het is dat je een meisje verwacht. Maar, zo’n 75% van de zwangere vrouwen heeft tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. Het biedt dus geen uitsluitsel.

De misselijkheid heeft te maken met de hoeveelheid zwangerschapshormonen in je lichaam. Vrouwen die een meisje verwachten, produceren meer van het zwangerschapshormoon HCG. Hoe meer HCG je hebt, hoe hoger de kans op misselijkheid. Verwacht je een meerling? Dan is je HCG-niveau aanzienlijk hoger en heb je dus ook meer last hebben van misselijkheid.

Brandend maagzuur? Grote kans op een baby met veel haar

Je gelooft het misschien niet, maar dit is een feit! Dit heeft te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. Die stimuleren haargroei bij de foetus, maar ontspannen ook jouw slokdarmklepje. Daardoor kan maagzuur makkelijker naar boven komen. Ai!

Seks tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je baby

Nee, deze mythe is niet waar: tijdens je zwangerschap kun je gewoon nog steeds seks hebben. Tenzij je door je arts of verloskundige geadviseerd bent dit niet te doen vanwege een specifieke aandoening tijdens je zwangerschap. Je hoeft niet bang te zijn dat je tijdens seks je baby beschadigt, want het vrouwelijk lichaam is gemaakt om de foetus te beschermen.

Seks leidt de bevalling in

Hier kan een kern van waarheid in zitten. Tijdens seks – en zeker tijdens een hoogtepunt – komt namelijk oxytocine vrij. Dit hormoon stimuleert weeën. Daarnaast bevat sperma een kleine hoeveelheid van het hormoon waarmee een bevalling wordt ingeleid.

Zit je rond je uitgerekende datum en ben je het wachten beu? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat seks de bevalling in kan leiden, maar houd je vooral
niet in 😉

Je voeten kunnen tijdens en na je zwangerschap groter worden

Echt waar! Tijdens en na je zwangerschap worden je ligamenten (gewrichtsbanden) losser. Dat is waarschijnlijk de reden dat bij sommige vrouwen de voetboog lager en daardoor de voet langer wordt. Andere vrouwen krijgen een andere schoenmaat nadat ze zwanger zijn geweest. Dat wordt schoenen shoppen…

Jouw eetgedrag tijdens de zwangerschap beïnvloedt dat van je kindje

Klopt! Baby ́s die in de baarmoeder vaak aan groente en fruit worden blootgesteld, hebben daar een grotere voorkeur voor wanneer ze aan vast voedsel beginnen. En: wat jij tijdens de borstvoedingsperiode veel eet, zal je kindje waarschijnlijk ook lekker vinden.

Je moet eten voor twee

Eh, nee… Je moet inderdaad extra calorieën innemen, maar eten voor twee is way too much. De groei van je baby vreet energie en je hebt vaak extra honger. 100% waar. Maar over het algemeen heb je genoeg aan zo ́n 350 calorieën per dag extra.

Meer weten over wat wij doen? Bekijk onze video:

Four Months
de film

Delen via: