Meldt je medewerker zich ziek door haar zwangerschap? Dit moet jij als werkgever doen.
Meldt je medewerker zich ziek door haar zwangerschap? Dit moet jij als werkgever doen.
Een zwangere medewerker kan natuurlijk, net als ieder ander, ziek worden. Hoe je dan als werkgever handelt, hangt ervan af of ze ziek is door de zwangerschap of dat het er los van staat. Het hangt ook af van wanneer je medewerker ziek is: vóór haar verlofperiode, tijdens of na. In dit artikel vertellen we je precies wanneer je wát moet doen als ze ziek is door haar zwangerschap.
Ziek vóór haar verlofperiode
Als je zwangere medewerker ziek is door haar zwangerschap – of rust moet nemen van de arts – voordat ze met verlof is, dan kun je voor haar een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV. Doe dit uiterlijk binnen 6 weken na de ziekmelding.
Deze uitkering is 100% van haar dagloon en loopt vanaf de eerste dag dat ze ziek is, tot de dag dat ze weer beter is óf haar zwangerschapsverlof ingaat. (Dan begint namelijk haar zwangerschapsuitkering.) Als je medewerker ziek is wanneer haar zwangerschapsverlof ingaat, dan hoef je haar niet beter te melden. Haar ziektewetuitkering stopt dan automatisch.
Let op: de periode dat je medewerker ziek is tijdens de flexibiliseringsperiode (de 6 tot 4 weken vóór de uitgerekende datum) tót haar verlof ingaat, wordt afgetrokken van haar bevallingsverlof. Haar verlof eindigt daardoor misschien eerder dan gepland.
Zwangerschap voortijdig beëindigd
Als je medewerker in de eerste 24 weken van haar zwangerschap een miskraam of abortus krijgt en zich ziek meldt, dan heeft ze recht op een ziektewetuitkering. Bij de aanvraag voor de uitkering meld je dat er sprake is van een miskraam of abortus. Ze krijgt dan geen zwangerschapsuitkering meer.
Vroeggeboorte of overlijden baby
Soms gaat het later in de zwangerschap mis. Is de baby na 24 weken zwangerschap of bij de bevalling overleden? Dan heeft je medewerker vanaf de dag erna recht op een zwangerschapsuitkering van 16 weken. Jij als werkgever vraagt deze uitkering aan bij het UWV. Geef bij de aanvraag aan dat het om een bijzondere situatie gaat.
Ziek tijdens haar verlofperiode
Als je medewerker tijdens haar verlofperiode ziek wordt, hoef je dit niet bij het UWV te melden. Ze heeft dan geen recht op een ziektewetuitkering, omdat ze al een een zwangerschapsuitkering ontvangt.
Als je medewerker als gevolg van haar zwangerschap of bevalling na haar verlof nog ziek is, heeft ze recht op een ziektewetuitkering. Zij moet zich dan ziek melden bij jou als werkgever en jij moet haar uiterlijk op de 4e ziektedag bij het UWV ziek melden. Je medewerker ontvangt dan een ziektewetuitkering van 100% van haar dagloon voor
maximaal 2 jaar.
Re-integratieverplichtingen
Voor zwangere zieke medewerkers gelden dezelfde re-integratieregels als voor zieke medewerkers die niet zwanger zijn. Dat betekent dat ze uiterlijk in de 6e week voor het eerst naar een bedrijfsarts gaan en vanaf dan met regelmaat opnieuw. Ook moet je kijken naar passend werk en wordt er met de bedrijfsarts een Plan van Aanpak opgesteld.
Misschien is het compleet overbodig, maar naast alle regels die er zijn: hou een vinger aan de pols. Vraag hoe het met haar gaat. Niet omdat je wilt weten wanneer ze weer terugkomt, maar omdat je haar gezondheid en welzijn belangrijk vindt. Laat haar merken dat dat het allerbelangrijkste is. Onderschat niet de impact die jouw oprechte interesse kan hebben.
Lijkt het erop dat je medewerker voorlopig niet terugkomt en heb je extra handen nodig? Stuur ons een mailtje via info@fourmonths.nl of bel ons op 035-642 64 52. We helpen je graag verder.
Meer weten over wat wij doen? Bekijk onze video: