035 642 64 52 Steijnlaan 16
1217 JS  Hilversum
info@fourmonths.nl

Ouderschapsverlof na je zwangerschapsverlof opnemen: hoe werkt het?

Ouderschapsverlof na je zwangerschapsverlof opnemen: hoe werkt het?

Misschien ben je na je zwangerschapsverlof nog helemaal niet toe aan werken. Of wil je wel weer werken, maar wat minder dan je eerst deed. Wat de reden ervoor ook is: door na je zwangerschapsverlof ouderschapsverlof op te nemen, kun je meer tijd thuis doorbrengen. In dit artikel vertellen wij je precies hoe je ouderschapsverlof kunt opnemen en wat de regels daarvoor zijn.

Hoeveel ouderschapsverlof mag je opnemen?

Totdat je kind 8 jaar oud is, mag je 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, opnemen als ouderschapsverlof. Het gaat hierbij om het aantal werkuren dat in je contract is vastgelegd. Je mag dus een halfjaar aan uren opnemen als ouderschapsverlof.

Stel: in je contract staat dat je 24 uur per week werkt. Dan mag je in totaal 24 x 26 = 624 uur ouderschapsverlof opnemen.

Heb je een tweeling gekregen? Dan heb je recht op 2 keer ouderschapsverlof!

Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?

Ouderschapsverlof vraag je schriftelijk aan bij je werkgever, minstens 2 maanden voor je verlof ingaat. Als je ouderschapsverlof afhankelijk is van je bevallingsdatum, dan geef je dat aan bij je verzoek.

In je verzoek geef je ook aan hoe je je ouderschapsverlof wilt opnemen. Dit bepaal je namelijk zelf.

Je werkgever mag je verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. De verdeling van je werkuren wél, maar alleen als die het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Als dat het geval is, overlegt je werkgever met jou over een andere indeling.

Kun je je ouderschapsverlof in delen opnemen, of moet het in 1x?

Je mag zelf bepalen hoe je de uren wilt opnemen. Het kan op verschillende manieren:
● Voltijdverlof: je werkt dan een half jaar aaneengesloten niet;
● Opsplitsen van het verlof: je verdeelt je verlof in 6 delen van één maand;
● Fifty-fifty: gedurende een jaar bestaan je weken voor 50% uit verlof en 50% uit
werken. Deze methode wordt veel toegepast;
● Over een langere periode: je neemt verlof op over een periode langer dan 12 maanden.

Is ouderschapsverlof betaald?

In totaal heb je recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Sinds 2 augustus 2022 kun je hiervan maximaal 9 werkweken betaald opnemen, in de vorm van een uitkering van het UWV. De overige weken zijn onbetaald. De uitkering bedraagt 70% van het dagloon, met een maximum van € 2287,76. Dit betaald verlof moet je wel opnemen in het eerste jaar na de geboorte. Je kunt het aanvragen nadat je minimaal 1 werkweek aan verlof hebt opgenomen.

Let op: het kan zijn dat in jouw cao of aanvullende arbeidsvoorwaarden is opgenomen dat je volledige ouderschapsverlof betaald is. Check dit dus vooral even!

Kun je je ouderschapsverlof onderbreken of stoppen?

Zeker! Dat kan in de volgende gevallen:
1. Je gaat zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof
opnemen; óf
2. Er is een situatie ontstaan die je niet had voorzien. Denk aan:
○ Je partner verliest zijn of haar baan en daardoor gaat je gezinsinkomen
achteruit;
○ Er komt een plaats in de kinderopvang vrij voor je kind;
○ Je hebt extra kosten (bijvoorbeeld door een verhuizing), waardoor je meer inkomen nodig hebt; of
○ Je bent (langdurig) ziek geworden.

Je vraagt je werkgever schriftelijk om je ouderschapsverlof te onderbreken of stoppen. Je werkgever moet binnen 4 weken op dat verzoek reageren. Tot die tijd loopt het verlof door zoals afgesproken.

Je werkgever mag in het eerste geval een verzoek om het ouderschapsverlof te onderbreken of stoppen niet weigeren. In het tweede geval mag je werkgever wél weigeren, maar alleen als het onderbreken of stoppen het bedrijf ernstig in de problemen brengt.

Wat betekent ouderschapsverlof voor je inkomen?

Het is mogelijk dat je inkomen door je ouderschapsverlof onder het sociaal minimum komt. Je hebt dan misschien recht op aanvullende bijstand. Kijk hiervoor op de site van de Rijksoverheid en informeer bij je gemeente.

Moet er een vervanger geregeld worden voor tijdens jouw verlof? Wij helpen je graag de ideale persoon te vinden. Stuur ons een mailtje via info@fourmonths.nl of bel ons op 035 – 642 64 52.
Wil je meer weten over wat wij doen? Bekijk ons filmpje!

Meer weten over wat wij doen? Bekijk ons filmpje:

Four Months
de film

Delen via: