035 642 64 52 Steijnlaan 16
1217 JS  Hilversum
info@fourmonths.nl

Zwangerschapsverlof voor mannen: krijgt de partner van de zwangere vrouw ook verlof?

Zwangerschapsverlof voor mannen: krijgt de partner van de zwangere vrouw ook verlof?

Hoera, jij en je partner krijgen een kindje! Een paar weken voor de uitgerekende datum stopt de aanstaande moeder met werken en gaat ze met zwangerschaps- en daarna bevallingsverlof. Dat lijkt jou als aanstaande ouder ook wel fijn. Nog even samen genieten van de voorpret (en de rust ;-)) en extra tijd voor bijvoorbeeld de laatste klusjes.
Maar bestaat er ook zwangerschapsverlof voor de man? Wij geven je in dit artikel het verlossende antwoord.

Helaas geen zwangerschapsverlof

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: helaas, als man heb je geen recht op zwangerschapsverlof. Beter gezegd: als pártner (man, vrouw, non-binair) heb je geen recht op zwangerschapsverlof. Jij bent immers niet zwanger en loopt niet waggelend rond met een buik zo groot als een watermeloen.
Máár…
Er zijn wél verschillende mogelijkheden voor jou als partner om verlof op te nemen als de baby eenmaal geboren is.

Optie 1: Betaald geboorteverlof voor partners

Je hebt recht op 1 werkweek geboorteverlof, betaald door de werkgever. Vroeger heette dit kraamverlof of vaderschapsverlof, tegenwoordig geboorteverlof voor partners of partnerverlof. Het maakt niet uit of je parttime of fulltime werkt, je krijgt de arbeidsduur van een week, zoals die staat in je arbeidsovereenkomst, als betaald verlof. Je moet deze uren opnemen binnen 4 weken na de geboorte.

Optie 2: Wet Invoering Extra Geboorteverlof

Je ziet het goed: de WIEG! Deze wet trad op 1 juli 2020 in werking en zegt dat partners na de geboorte van hun kind 5 weken aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen. Deze 5 weken mag je achter elkaar of in gedeeltes opnemen, binnen de eerste 6 maanden na de geboorte. Je moet wel eerst het gewone betaald partnerverlof opgenomen hebben binnen de eerste 4 weken.
Deze 5 weken zitten qua betaling anders in elkaar dan de week “gewoon” geboorteverlof.
Waar die week 100% door je werkgever doorbetaald wordt, krijg je voor het aanvullend geboorteverlof geen salaris, maar een uitkering van “slechts” 70% van het UWV. In sommige gevallen vult je werkgever dit aan tot 100%. Check hiervoor je cao.

Wanneer heb je recht op partnerverlof?

Je hebt recht op het partnerverlof (zowel de ‘gewone’ week als de aanvullende 5 weken) als je de partner van de moeder bent. Dit ben je als je:
– met haar getrouwd bent, of
– haar geregistreerd partner bent, of
– ongehuwd met haar samenwoont;
– haar kind erkent.
Let op! Een extra voorwaarde voor het (aanvullend) geboorteverlof voor partners is dat je in loondienst bent.

Hoe vraag je geboorteverlof aan

Gelukkig is dit niet ingewikkeld. Je informeert je werkgever van tevoren of zo snel mogelijk na de geboorte – schriftelijk of mondeling – wanneer je je geboorteverlof wilt opnemen. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren!

Calamiteitenverlof

Geboorteverlof is voor ná de bevalling. Maar hoe zit dat met de bevalling zelf? Hoe regel je daar vrij voor?
Een bevalling laat zich meestal niet plannen. Vooraf vrij vragen is in de meeste gevallen dus niet te doen. Daar is het calamiteitenverlof voor: dit kun je à la minute betaald opnemen. Je werkgever mag dit niet weigeren.

Optie 3: Ouderschapsverlof

Iedere werkende ouder die zorgt voor een kind – jonger dan 8 jaar – kan ouderschapsverlof opnemen. Dit geldt voor zowel je biologische kind, als je adoptie-, pleeg- of stiefkind. Je hebt recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Vanaf augustus 2022 worden beide ouders in het eerste jaar na de geboorte voor 9 weken van dit verlof voor 70% doorbetaald.
Helaas, vóórdat je baby er is, heb jij als partner geen recht op verlof. Gelukkig zijn er wel voldoende mogelijkheden vanaf het moment dat de bevalling begint. Dán heb je mooi de tijd om je partner te ondersteunen en je baby te leren kennen. Gefeliciteerd, veel geluk!

Meer weten over wat wij doen? Bekijk onze video:

Four Months
de film

Delen via: