035 642 64 52 Steijnlaan 16
1217 JS  Hilversum
info@fourmonths.nl

Op je werk vertellen dat je zwanger bent

Op je werk vertellen dat je zwanger bent

Als je zwanger bent, moet je dit natuurlijk een keer op je werk vertellen. Je gaat immers richting het einde met verlof. Maar wanneer vertel je het op je werk? Na hoeveel weken zwangerschap moet je het je baas vertellen? Wij vertellen je graag wat echt móét, maar ook wat handig is.

Wat móét? De enige regel

Je bent wettelijk verplicht om uiterlijk 3 weken voor je met verlof wilt gaan, je baas te vertellen dat je zwanger bent.

Maar, of het nou handig is om tot zo laat te wachten? Zelf zouden we het in elk geval niet adviseren, omdat het niet echt netjes is om tot zo laat te wachten en het de relatie met je baas behoorlijk onder druk kan zetten. Ook wordt het regelen van goede vervanging lastig als je tot zo kort voor je verlof wacht.

Wat is handig? Onze tips

1. Na het eerste trimester is de kans op een miskraam relatief laag. Wacht daarom met het op je werk vertellen dat je zwanger bent tot na week 13. Maar, er valt ook wat voor te zeggen om het al wél te delen voor die tijd. Mocht het namelijk misgaan, dan is steun en begrip op je werk misschien wel erg prettig.

2. Om ongemakkelijke blikken en vragen te voorkomen, is het handig om je zwangerschap aan te kondigen vóórdat je buik dat doet.

3. Deel het nieuws eerst met je baas, voordat je het met collega’s – of op je social media! – deelt. Het is een absolute no-go dat je baas het van een collega of in de wandelgangen moet horen in plaats van van jou.

4. Heb je behoorlijk last van zwangerschapskwalen tijdens het eerste trimester? Dan kan het fijn zijn om al iemand op je werk in te lichten. Dat kan een naaste collega zijn die je vertrouwt, zodat die kan bijspringen of je baas, die dan begrip kan opbrengen voor afwezigheid of mindere prestaties.

5. Lees wat er in je contract staat over ouderschapsverlof. Zorg dat je je rechten kent voordat je het gesprek met je baas aangaat.

6. Als je bij een naderende salarisonderhandeling, promotie of reorganisatie bang bent jezelf te benadelen door een zwangerschap, dan kan het handig zijn om het goede nieuws nog iets langer voor je te houden. Bedenk bij jezelf wel goed of je bijvoorbeeld een promotie qua tijd en energie ziet zitten nu je zwanger bent en straks een kleintje hebt. Het kan handig zijn om je twijfels te bespreken met je baas. Je weet nooit welke inzichten je dat oplevert.

7. Blijf communiceren met je baas! Je kunt niet voorspellen hoe je zwangerschap verloopt en hoe je je gedurende de zwangerschap voelt. Je baas kan dit al helemaal niet. Om misverstanden en valse verwachtingen te voorkomen, is het slim om je baas op de hoogte te houden. Moet je naar de verloskundige onder werktijd? Licht je baas even in. Hoeft niet met allerlei details. Wordt het
lichamelijk (onverwacht) zwaar, overleg met je baas over wat wel en niet mogelijk is. En, natuurlijk, wil of moet je je verlof eerder laten beginnen dan gepland? Bespreek dit dan zo snel mogelijk met je baas, zodat daar goed op ingespeeld kan worden.

Het op je werk vertellen dat je in verwachting bent is een persoonlijk iets, zowel de timing als de manier waarop je het bekend wilt maken. We hopen je met dit artikel handvatten te hebben gegeven voor wanneer jíj het vertelt. Droom je stiekem al over je verlof en het mogen loslaten van je werk? In dit artikel vertellen wij je precies hoe je zorgt voor een goede werkoverdracht, zodat jij met een gerust hart je werk kunt loslaten.

Wil je weten welke opties er zijn voor het regelen van jouw vervanging? Bel of mail ons even, dan helpen we je graag.

Meer weten over wat wij doen? Bekijk onze video:

Four Months
de film

Delen via: