Gaat je medewerker met zwangerschapsverlof?Deze 5 zaken moet jij als werkgever weten en regelen
Gaat je medewerker met zwangerschapsverlof?Deze 5 zaken moet jij als werkgever weten en regelen
Gefeliciteerd, binnenkort krijg je een kleine toevoeging aan je team! Er zijn alleen wel een paar zaken die je als werkgever moet weten en regelen voor je aan de beschuit met muisjes kan. Welke zaken dat zijn? Wij zetten ze voor je op een rij.
1: Weet wanneer het zwangerschapsverlof ingaat
Vanaf zes weken voor haar uitgerekende datum mág je zwangere medewerkster met verlof gaan, uiterlijk vier weken voor die datum móét ze met verlof gaan. Ergens in deze periode gaat haar verlof dus in. Je werkneemster bepaalt zelf wanneer dit is. Je mag het verlof niet weigeren!
2: Weet hoe lang het zwangerschapsverlof duurt
Je medewerkster heeft recht op minimaal 16 weken verlof. Dit is altijd zwangerschaps- en bevallingsverlof samen. Bij een bevalling ná de uitgerekende datum of een ziekenhuisopname van de baby duurt het verlof wat langer. Op de site van het UWV vind je een tool om de duur van het verlof uit te rekenen.
3: Wijs je medewerker op de zwangerschapsverklaring
Van haar huisarts of verloskundige krijgt je zwangere medewerker een zwangerschapsverklaring. Dat is een document dat de zwangerschap bevestigt en waarop staat wat de uitgerekende bevallingsdatum is.
Vroeger had jij als werkgever dat papier nodig bij de aanvraag van de uitkering. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Je werkneemster is wel verplicht om de verklaring tot één jaar na het einde van de uitkering te bewaren, voor het geval het UWV erom vraagt ter controle. Wijs je medewerker hierop!
4: Regel de uitkering
Tijdens haar verlof heeft je werkneemster recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van het UWV. Die is 100% van haar dagloon, met het maximumdagloon als grens.
Tussen de vier en twee weken voor de start van haar zwangerschapsverlof vraag jij de uitkering namens je werkneemster aan. Spreek van tevoren samen af aan wie de zwangerschapsuitkering wordt betaald en geef dit door bij de aanvraag. Meestal is dit aan jou als werkgever. Jij betaalt dan gewoon haar loon door. In sommige gevallen is het handiger als het UWV direct aan je werkneemster betaalt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer haar contract afloopt tijdens het verlof.
5: Regel vervanging
Misschien kun je de afwezigheid van je medewerkster opvangen met de rest van het team. Maar: de kans is groot dat je vervanging moet regelen. Hier vertellen we je de vijf stappen die je als werkgever moet zetten voor het regelen van vervanging.
Check, check, dubbelcheck? Top, dan kun jij ontspannen beschuit met muisjes eten.
Moet je nog vervanging regelen? Geen stress! Wij nemen dit graag voor je uit handen. Hier lees je hoe.